REPLICA’S
De cobra van Kristiaan van Audenaerde uit Gent


De cobra van Luc Branckaerts (www.bpservice.be)
FILM 1    FILM 2    FILM 3
Fabriek van Autokraft te Engeland

Een van de populairste voorbeelden voor een bouwpakket is de Cobra. Alleen in Engeland zijn er twaalf bedrijven die Cobrareplica’s op de markt brengen, en ook in Amerika wordt de Cobra nagebouwd.
-Replica’s van de Cobra als bouwpakket of als complete wagen zijn zeer in trek daar er naar schatting zo’n 30.000 van deze wagens bestaan over hans de wereld verspreid. Een zeer authentieke complete versie wordt gebouwd door CP Autokraft Ltd, in het Engelse Byfleet, gevestigd in een fabriek op het oude circuit van Brooklands.
In 1972 begon het bedrijf met het restaureren van bestaande Cobra’s en tien jaar later volgde de eerste replicar. Het chassis van dit model was nauwgezet gekopieerd, met een aluminium carrosserie en fiberglas binnenpanelen. De cabine heeft enkele verbeteringen ondergaan en is 102 mm breder en 152 mm langer dan het origineel, maar zoals constructeur Brian Angliss opmerkt. Zijn dat veranderingen die AC zelf waarschijnlijk ook zou hebben doorgevoerd. Aanvankelijk waren de wagens bestemd voor de Amerikaanse markt en evenals de vroegere Allards werden ze zonder motor over de oceaan verscheept. Maar de 5,8-liter Ford V8-motor waarmee ze werden uitgerust ontwikkelde maar 170 pk in zijn wettelijke toegestane uitvoering.
De prestaties bleven dus ver achter bij die van de oorspronkelijke Cobra.
Latere modellen werden gebouwd voor Duitse en Saoedi-Arabische klanten en kregen een 5,8-litermotor die niet aan milieubeperkingen onderhevig was en een vermogen van 320 pk ontwikkelde, goed voor een acceleratie van 0 tot 100 km/h in 4,9 seconden.
Volgens een contract met AC mag Autokraft haar model ‘AC Mark IV’ noemen en in augustus 1986 kreeg de fabriek ook toestemming van Ford om de naam Cobra te gebruiken, wat wijst op een steeds nauwere samenwerking tussen Autokraft en de Ford Motor Company.
De wagen kost ongeveer £25.000 en de productie bedroeg aanvankelijk slechts één model per week.
Dicht bij ons in Belgie kan men ook replicas bekomen bij L&B cars te Zandhoven, Zoersel.
 www.lbcars.be    mail : info@lbcars.be
    
EIGEN COBRA.
LUC's COBRA.
TERUG NAAR HOOFDMENU.
JP DHEERE.