REPLICA’S


wpd3723d6a.jpg

wp5cbec3d0.jpg

wpd2f7464c_0f.jpg

wpcae232a8_0f.jpg

wp03d63265_0f.jpg

wpdf9cef09_0f.jpg

wpb92920be_0f.jpg

wpade68ae9_0f.jpg

wp7324a8d1_0f.jpg

wp77dba171_0f.jpg

wp68b90c0e.jpg

wp68f64975.jpg

wp79d6f55c.jpg

wp4e2c8d4b.jpg

wp61d39746_0f.jpg

wp28428dc4_0f.jpg

wpcd3dcb05_0f.jpg

wpd33e745d_0f.jpg

wp04642cb2_0f.jpg

wpe6460975_0f.jpg

wp46fb2a71_0f.jpg

wp176ac6ac_0f.jpg

wpfc10e956_0f.jpg

wp859d4b28_0f.jpg

wpf3cc3b5c_0f.jpg

wp19261bf6_0f.jpg

wpcb4b75e6_0f.jpg
Shelby op bezoek bij Performance, waar hij zo lang mee in proces lag, en die nu de Daytona’s bouwt onder zijn licentie

wp6742c611_0f.jpg
Peter Brock uit Australie verloor het leven met een Cobra Daytona Replica in 2006 tijdens een Rally

wpae5c32a7.jpg

wp1c22924d.jpg

wp1fc67f61.jpg

wpf78ecf8c_0f.jpg

FILM 1 : 7’’   voor de fatale crash

   FILM 2 : 5’36’’   voor de fatale crash

 FILM 3 : 19’’   voor de fatale crash


Superformance

Le Mans, 24 juli 2004. Terwijl een originele Coupe zijn rondjes draait op het circuit tijdens het fantastische evenement ‘Le Mans Classic’ staan wij plotseling oog in oog met een ‘te nieuw’ uitziende Coupe, geparkeerd in een van de gezellige en drukbezochte straatjes achter de pits. Het blijkt te gaan om een reproductie, gebouwd door de Zuid-Afrikaanse autoproducent Superformance. Deze Coupe is eigendom van Sportauto Eshuis BV, de Europese importeur van het merk dat ook een fantastische reproductie van de Cobra op de markt brengt.

Verbeteringen

Allereerst het hele ‘Coupe project’ van Superformance staat onder de verantwoordelijkheid van Peter Brock. En wat biedt nu een betere garantie op een succesvolle en geslaagde reproductie dan de ontwerper van de originele Cobra Daytona Coupe te strikken om het project te leiden? Zo komt het dat het uiterlijk van de Superformance Coupe niet te onderscheiden is van het origineel. Onderhuids zijn wel de nodige verbeteringen aangebracht. Was de originele auto nog gebouwd op een ladder chassis, de nieuwe Coupe is gebouwd rond een modern en super stijf
buizen frame. Ook de bladveren waarmee de bolide in de zestiger jaren was uitgerust zijn verdwenen en bovendien heeft Superformance veel aandacht aan de remmen besteed.
Het interieur is grotendeels authentiek. Het dashboard is simpel maar doelmatig van opzet. Direct voor de bestuurder is de snelheidsmeter en de toerenteller geplaatst. De midden console biedt plaats aan vijf andere klokken die informatie geven over de temperatuur van de vloeistoffen, oliedruk, accu spanning en de brandstof voorraad. De auto wordt niet met een contactsleutel gestart, maar met een van de (typisch jaren ’60) tuimel schakelaars die zich op de midden console bevinden. Andere functies van deze schakelaars zijn ondermeer voor de bediening van de ruitenwissers en het licht. Net als bij de Cobra worden bestuurder en passagier door de enorm brede midden tunnel van elkaar gescheiden.

Respect

Het kloppend hart van de Coupe is een 6.6 liter V8. Deze motor die gekoppeld is aan een versnellingsbak met zes verzetten is speciaal voor Superformance ontwikkeld door de Amerikaanse motoren fabrikant Roush. Het resultaat is een motor waarmee de bestuurder de stenen uit de straat kan
rijden. De motor levert niet minder dan 510 pk en 680 nm koppel. Als hij start lijkt het wel of de hel losbreekt. Eerst hoor je de benzinepomp tot leven komen en een fractie van een seconde later begint de machtige V8 te grommen. Bij stationair draaien laat hij de grond al trillen en naarmate het toerental klimt zal het verbale geweld alleen maar groter worden.
Dan is het moment aangebroken om de Coupe van zijn plek te laten rollen. Voorzichtig met het gas, want iets te wild en er staan bijna zeker rubber strepen van zo’n 30 meter op het wegdek. Iedere meter die je aflegt word je herinnerd aan het feit dat je met een racewagen pur sang op pad bent. Je voelt het aan de eindeloos lijkende acceleratie, maar ook aan de prima functionerende remmen. De topsnelheid van de auto ligt op meer dan 320 km/u. De ‘honderd’ wordt in 3.9 seconden bereikt. Bochten? De Coupe verslindt ze. Het buizen frame is mega stijf en de auto heeft karrenvrachten grip. Super precies aansnijden van bochten vraagt enige oefening, door de lange motorkap van de Superformance is hij wat moeilijk te plaatsen. De Coupe is geen auto voor beginners. Het is geen auto die je binnen een uurtje onder de knie hebt. Door het enorme vermogen, koppel en het ontbreken van hulpmiddelen zoals tractie controle, abs en stabiliteit's programma’s heeft de bestuurder ondanks de vele aanwezige grip van de banden een fluwelen voet nodig om de Coupe veilig door het verkeer te loodsen. En dan nog is het oppassen om niet over de grens van natuurkundige wetten te gaan en verzeild te raken in een situatie waarbij de bestuurder plotseling een passieve passagier van de auto wordt. Om alles in goede banen te leiden is het dus best wel ‘hard werken’ in de Coupe. En zo hoort het ook in een zo bijzondere auto als deze Superformance. Bovendien creëert het een soort van wederzijds respect en vertrouwen. Want als bestuurder merk je aan alles dat de auto er ook voor wil werken. Je voelt dat de auto zijn uiterste best doet in de bochten, tijdens het remmen en met het accelereren. Naarmate je meer kilometers aflegt en de auto beter leert kennen wordt je steeds meer één met de auto. Alsof mens en machine in elkaar opgaan. De Coupe is een mengeling van nostalgie, emotie en subliem geconstrueerde mechanica.
Rijdend met de Coupe gaan de gedachten dan ook vaak terug naar de coureurs die 40 jaar geleden met een originele Cobra Daytona Coupe op volle snelheid over de circuits raasden. Opeens krijg je een eindeloze waardering voor die mannen.

Uniek

De originele auto moet door zijn ladder chassis, ouderwetse (blad) vering en veel mindere remmen oneindig veel moeilijker te rijden zijn geweest dan de Superformance Coupe. Toch waan je je in de ‘nieuwe’ Coupe 40 jaar terug in de tijd. Alsof jezelf op Le Mans zit. Het Zuid Afrikaanse bedrijf heeft een uitstekende prestatie geleverd door een auto neer te zetten die alle nostalgie en elan van het origineel uitstraalt. Voor 110.000 euro koop je een auto waarmee je hedendaagse Ferrari’s, Porsche turbo’s en Lamgborghini’s (deze kosten al snel het dubbele van de Coupe!!) zowel op topsnelheid als acceleratie de baas bent. En ook qua uiterlijk en uitstraling kan het eerder genoemde rijtje niet tippen aan de Superformance. De Superformance Coupe is puur.
wp386ed3c3_0f.jpg